Nachádzate sa tuBlogy / kejtrin's blog / José González - In Our Nature

José González - In Our Nature


kejtrin 01 apríl 2008

Verím, že každému aspoň trochu zvedavému priaznivcovi akustickej hudby a folku zvlášť je švédsky pesničkár s argentínskym pôvodom José González známy. Nedávno sa mi do rúk dostal jeho v poradí druhý, v septembri minulého roku vydaný album „In Our Nature“, ktorým potvrdil, že za úspechom debutu „Veneer“ či skladby „Heartbeats“ stojí predovšetkým jeho výnimočná osobnosť autora a interpréta v jednej osobe a mne osobne veľmi príjemne spomalil až zastavil dych.

„In Our Nature“ pokračuje tam, kde skončil „Veneer“ a smeruje ešte ďalej do hĺbky. Zvuku desiatich piesní opäť vládne klasická gitara, ktorej pôsobenie je umocnené podladením strún a tu a tam tiež ševeliacimi perkusiami či decentným podkladom syntetizátorového pôvodu. Pulzujúce motívy sa v súznení s Josého mäkkým hlasom zlievajú v hudbu, ktorá nie vypĺňa, ale priamo vytvára priestor. Plný intimity, ale predsa otvorený, zrozumiteľný, ale predsa provokujúci k zamysleniu. Pretkaný miniatúrnymi, miestami akoby meditatívnymi melódiami s dávkou horko-sladkej naliehavosti.

Zvláštne, že bližším pohľadom na texty nad albumom rozprestrie trochu temná obloha a do prítmia prenikajúce lúče osvetľujú témy pojednávajúce o tých horších a slabších stránkach bytia, o opakovaných chybách a strastiplnom tápaní, o hľadaní prirodzenej ľudskosti a prečinoch voči nej, poznaní seba samého a prijatia vlastnej pominuteľnosti. Sám autor priznáva silný vplyv eseje Sklamanie z Boha (The God Delusion) od evolučného biológa Richarda Dawkinsa a úprimný záujem o iné námety, než je láska.

V záplave hudobných a žánrových experimentov by sa mohlo zdať, že spojenie jedného hlasu a jednej gitary je už vyčerpané a prekonané, že už len ťažko prinesie niečo nevidiné, nepočuté... Nie je tomu tak, stále je čo ponúknuť a „In Our Nature“ je toho obzvlášť pozoruhodným dôkazom.

Zatiaľ nehodnotil nik

Bookmark and Share Ak sa vám článok páčil, môžte ho poslať do vybrali.sme.sk alebo si prečítajte ďalšie články tohto autora.

Poslať autorovi správu

Disclaimer: Tento článok je blog, teda osobný, subjektívny článok jeho autora, ktorý nemusí reprezentovať stanovisko redakcie Folk.sk a to ani v prípade, že autorom blogu je jeden z jej členov.

Kategórie
Obrázok používateľa Radiar

Josého hudbu mám rád a po prečítaní týchto riadkov viem, že sa mi bude páčiť aj druhý album,aj keď som ho na vlastné uši ešte nepočul.

Obrázok používateľa petiar

Ja ten prvý album milujem, oni sú spolu s Kings of Convenience pre mňa takým dôkazom že klasická akustická muzika mám ešte stále čo povedať. Nový album síce zatiaľ nemám, ale lístky na jeho londýnsky koncert už áno. :-)

Obrázok používateľa Radiar

Ten album dnes počúvam dookola a Katka neklamala. Jose zostal sám sebou, je to jeho hudba, jeho občas bojazlivo-nástojčivý, no vždy intonačne presný prejav a tie piesne by vám za chvíľu urobili intímny priestor aj zo závodnej jedálne. Je to skvelé.



O autorovi

Obrázok používateľa kejtrin

Moja webstránka

Skutočné meno
Katka Žilová

Môj profil

Autorka piesní, textárka, speváčka, akordeonistka, basgitaristka, architektka, dizajnérka, ale najmä zo všetkého iba trošku...;)

Najnovšie komentáre