Nachádzate sa tuProfil skupiny Jej družina - 2. časť.

Profil skupiny Jej družina - 2. časť.


petiar 14 august 2001

Booklet CD Jej DružinaDruhá a posledná časť rozprávania o tejto kapele je venovaná charakteristike jej debutového albumu, ktorého názov je zhodný s názvom zoskupenia - Jej družina.

Do rúk sa mi dostalo toto CD i vďaka časopisu Watt (za čo mu patrí úprimná vďaka). V tejto hudobnej formácii sa stretli muzikanti z rôznych hudobných fór (folklóristi, rockeri, či jazzmani), nosnou silou však stále ostáva pôvodná ľudová pieseň, najmä z oblasti východného Slovenska, ako sme už napísali v prvej časti. Na disku, ktorý nemá žiaden konkrétny názov, je táto prezentovaná naozaj v rôznych, najčastejšie však rockových úpravách. Slovenský folklór tak dostáva väčšiu šancu priblížiť sa k bežnému poslucháčovi.

Na 14 hudobných kúskov a jeden bonus track sa v štúdiu Slovenského rozhlasu zišla spomínaná formácia (keby som chcel škatuľkovať, zaradil by som ju do World Music) ktorú tvorí 7 členov, spolu s jedným hosťom. Nástrojové obsadenie je naozaj rôznorodé, môžme počuť gajdy, píštalky, fujaru, husle, violu, gitary, bicie a perkusie, či hammond. Nad týmto všetkým prevzala taktovku speváčka Zuzana Mojžišová, ktorá nielenže svojim hlasom ideálne dopĺňa mozaiku rytmov, harmónií a štýlov, ale tiež výborne a nápadito naaranžovala drvivú väčšinu piesní na tomto kompakte a keď sa znovu pozriete o pár riadkov vyššie, tak si ľahko uvedomíte, že to nebola práca jednoduchá. Aranže sú vyvážené a tam, kde si to pieseň žiada, úsporné. O vyspelosti ostatných hudobníkov svedčia aj nenásilné zmeny rytmov, či tóniny. Spomínanú formáciu som mal možnosť prednedávnom vidieť na festivale CFT Čičmany, a musím povedat že ich "live" výkon nijako nezaostával za tým štúdiovým.
Booklet svojim výtvarným spracovaním dotvára atmosféru z počúvania tohto albumu a obsahuje tiež texty všetkých piesní.
Zvuk kompaktu je kvalitný, efekty sú používané citlivo. Ľudové nástroje sú zosnímané kvalitne a podávajú nám svoj originálny zvuk.

petiar

Ak sa vám článok páčil, môžte ho poslať do vybrali.sme.sk alebo si prečítajte ďalšie články tohto autora.

Poslať autorovi správu

Obrázok používateľa Anonym

Výborný folk.sk,

prosím o info, kde môžem zohnať cd Jej družina.

Internetové cd šopy ma sklamali. Napísali mi, že nič také nemajú (a asi ani nechcú zháňať).

V Prievidzi v cd predajňach o cd ani nevedia.

veľké Ď

jaro belacek

E-Mail: belacek@hbp.sk



Najnovšie komentáre