Nachádzate sa tuProfil skupiny Jej družina - 1. časť.

Profil skupiny Jej družina - 1. časť.


Anonym 13 august 2001

V prvej časti profilu tejto skupiny sa zameriam na vznik, charakteristiku a vývoj, čerpajúc pritom z podkladov, ktoré mi kapela poskytla, zážitkov z ich vystúpenia a zvuku ich CD.
Hudobná formácia Jej družina vznikla na konci minulého storočia vo februári 2000 v Banskej Bystrici ako pokus zosúladiť slovenský hudobný folklór s populárnou hudbou. Jej družina hrá slovenské ľudové piesne v modernom ponímaní, prístupnejšom mladým ľudom a ich dnešnému hudobnému vkusu. V skupine sa stretli dlhoroční folkloristi z rôznych folklórnych súborov Slovenska, hudobníci z fóra vážnej hudby a rockoví muzikanti. Práve spojenie muzikantov rôznych hudobných žánrov zaručuje tejto formácii jej špecifický, zaujímavý zvuk. Fúzia hudobných štýlov je okrem prepojenia muzikantov vytváraná aj súhrou nástrojov z rôznych hudobných pódií. Naraz tu zaznejú ľudové nástroje ako píšťalky, gajdy, fujara, husle, kontra a rockové gitary, basgitara a bicie. Ženský hlas - vokál je spojivom týchto dvoch hudobných rovín.

Jej družina je jedinou kapelou svojho druhu na Slovensku. Snaží sa prezentovať regionálne špecifiká folklóru trochu iným spôsobom. Vo svojej práci vychádza prevažne z hudobného materiálu stredného a východného Slovenska využívajúc jedinečnú melodiku a poetiku takých regiónov ako Podpoľanie, Horehronie, Liptov, Spiš, Zemplín ci Šariš. Poslucháč tak dostáva príležitosť chápať kultúrne dedičstvo týchto oblastí v podstatne širšom kontexte, neobmedzujúc sa len na už známy zvuk ľudových muzík.
Skupina absolvovala mnoho živých vystúpení, ktoré sa stretli so značným ohlasom, na základe ktorého Vydavateľstvo Rádio Bratislava iniciovalo vydanie debutového CD Jej družina (recenzia vyjde zajtra).
Slovenská ľudová hudba je dnes divákom a poslucháčom predkladaná v zakonzervovanej podobe (vystúpenia folklórnych skupín a folklórnych súborov). Hudba, ktorú Jej družina hrá, pôsobí konzumnejším a komunikatívnejším dojmom a oslovuje všetky generácie i doposiaľ nefolklórnej povahy.

Jej družina.

Ak sa vám článok páčil, môžte ho poslať do vybrali.sme.sk alebo si prečítajte ďalšie články tohto autora.

Poslať autorovi správu



Najnovšie komentáre