Nachádzate sa tuAko som sa opäť porozprávala... dnes s Turkovcami

Ako som sa opäť porozprávala... dnes s Turkovcami


janka 30 apríl 2003

Ako som Vám včera sľúbila, tak plním. Juraj Šedík zo skupiny Turkovci nelenil a odpovedal mi na mojich zopár otázok.

Čo je u Turkovcov nového a čo chystajú do budúcnosti?
Nové máme hlavne pesničky, o ktorých si myslíme, že sa celkom vydarili (dúfame, že sa budú páčiť). No a ďalej sú to nové vystúpenia – v porovnaní s minulým rokom. No a to sú vlastne aj naše plány do budúcnosti: tvoriť a hrať.

Väčší počet vašich vystúpení tvoria koncerty alebo festivaly? Čo Turkovcom viac vyhovuje a prečo?
Myslím, že čo sa počtu týka, sú na tom lepšie festivaly, avšak nie preto, že by nám to viac vyhovovalo. Jednoducho to tak je. ale tento rok by sme chceli spraviť aj nejaké to sólové vystúpenie, niekde v našom okolí. Zatiaľ sa o tom len rozprávame. A čo nám viac vyhovuje? V podstate je to skoro jedno, ide len o zorganizovanie tej či onej akcie. Keď je na úrovni toto a my, tak je to všetko v poriadku.

Ako prebiehajú vaše hudobné skúšky? Ako často skúšate, kto je u vás náčelník a ako sa proti nemu bránite ...alebo si to práve ty?
Skúšame, dokým je to možné, aspoň raz do týždňa. Skúšky prebiehajú väčšinou v kľude, ale niekedy je to aj riadny zaberák. Hlavne vtedy, keď máme viac názorov na jednu vec. Vždy však dokážeme nájsť nejakú tu „zlatú strednú cestu“. No a náčelníkom je každý z nás, pretože každý má na starosti niečo svoje. Či už je to vlastný nástroj alebo text, hudba, vybavovanie vystúpení, ... .

...nejaký osvedčený recept proti tréme... ďakujem
No tak ten máme. Najviac ho využívajú a vlastne ho aj nejako vymysleli Jojo a Katka na jednom z našich prvých vystúpení, keď tréma roztriasla celé telo. Na Katkin povzdych, že sa bojí, jej Jojo pomohol jedinou vetou: NEBOJ SA, AJ JA SA BOJÍM.

Ako je na tom hudobný skupinový časový harmonogram? Hráte popri štúdiu alebo pracujete?
Toto je presne 50:50. Ja a Jojo sme už zamestnaní pomerne dlhšie a Vlado s Katkou si ešte užívajú študentský život. Katke to však tento školský rok končí a keď nepôjde ďalej, tak ako pracujúci budeme viesť.

Predstav si, že máš niekomu vysvetliť slovo "hudba" či "muzika", ale tieto slová nesmieš pri tom použiť... ako by si to opísal?
Je to niečo, čo sa rodí niekde hlboko vnútri a niekedy sa to dobre počúva.

Čo by si okrem svojho ťažko zarobeného hudobníckeho majetku odkázal čitateľom internetového časopisu Folk.sk?
Hlavne nech sú šťastní, a keď to nejde až tak ľahko, nech si pomôžu nejakou peknou piesňou. Toto by sme chceli popriať aj tvorcom FOLK.sk.

Ďakujem za rozhovor.

(S)povedala janka

Ak sa vám článok páčil, môžte ho poslať do vybrali.sme.sk alebo si prečítajte ďalšie články tohto autora.

Poslať autorovi správu

Kategórie


Najnovšie komentáre